torsdag 29. september 2022Evangeliesenteret starter ny kontaktkafé i Sandefjord. Dette er et samarbeid med flere menigheter i byen. Kafeen blir å finne i lokalene til Troens Ord Sandefjord. 

Her er en reportasje fra Sandefjord Blad

Kafé for dem som er i «deep shit»

 

En ny kafé i Sandefjord sentrum forbeholdt én spesiell målgruppe, åpner om få uker. Kreftene bak håper de kan få hjelp i form av både penger og hjertevarme mennesker.

Tone Merethe Ude

– Det er et veldig behov.

Det sier Daniel Nervik om innholdet i kafétilbudet som nå er under etablering.

Nå håper han lokalt næringsliv, menigheter og privatpersoner ønsker å bidra med pengestøtte og frivillige til driften av kontaktkafeen som kun har aktive rusavhengige som målgruppe. Formålet med er å oppnå kontakt med og helst veilede brukere videre til hjelp, dersom de er motivert.

Tilsvarende andre steder

Bak tilbudet står Evangeliesenteret, som har tilsvarende kafeer i Tønsberg, Horten og 15 andre steder i Norge. I Sandefjord vil de samarbeide om kafeen med flere andre menigheter.

På kontaktkafeen skal brukerne tilbys et varmt måltid, matposer de kan ha med hjem og ikke minst en god samtale.

– Den skal være brukerstyrt. Skaper vi relasjoner og trygg-

het, kan det kanskje motivere

dem til å søke vei ut av rusmisbruket. Vi har et helhetlig hjelpetilbud for dem som ønsker det, sier Nervik.

Han mener den beste måten å motivere noen på, er at flere av dem som skal være kontaktpersoner i kafeen, selv er tidligere rusavhengige.

– Jeg har kommet ut av det selv. Uansett hvor langt nede man er, er det håp og muligheter til et nytt og bedre liv, sier han.

Nervik forteller at han selv var aktiv rusmisbruker i Oslo i rundt 20 år. Overdoser, kriminalitet og flere år i fengsel var en del av hverdagen.

– Det er ikke godt å ha det sånn. Rus kan kanskje virke gøy og spennende i starten, men det ender ofte i rennesteinen. Det er ingen som ønsker seg et sånt liv, sier han. Nervik påpeker at det kan være flere årsaker til at det går galt.

– Ikke heftig forkynnelse

Likevel mener han et gjennomgående bakgrunnstrekk er en tøff barndom og oppvekst.

– Rusbruken er egentlig en bagatell. Det er alt som ligger bak rusen, man trenger rehabilitering til, sier han.

– Hvilken kompetanse har dere som skal betjene kontaktkafeen?

– Her er det folk med erfaring fra rus, og som kan fortelle om hvordan de kom seg ut. Innad i Evangeliesenteret, der vi har hjelp og rehabilitering, er det fagkompetanse innen sosialt arbeid, rus, psykiatri og helsefag, sier han.

– I hvilken grad vil forkynnelse og tro være en del av måten dere møter kafébrukerne på?

– I første omgang er det omsorg og kjærlighet – det å være et medmenneske. Men vi er ganske tydelige på at vi har en kristen profil, og hva som har hjulpet oss ut av rusen. Vi vil likevel ikke drive noen form for heftig forkynnelse, lover Nervik.

Han peker på at hjelp videre er det viktigste, og at de kan veilede brukerne til andre hjelpetilbud dersom kristen tro ikke er noe for den enkelte.

Spør om de er i tvil

Planen er at kontaktkafeen i Sandefjord, med adressen Rådhusgata 21, skal åpne 1. november. Det meste av maten som tilbys, hentes på Matsentralen.

Pengene kafeen håper næringsliv, menigheter og privatpersoner vil donere, går til drift, eksempelvis strømutgifter.

I starten skal kafeen være åpen for brukerne fra klokka 11 til 14 hver tirsdag. Ifølge Daniel Nervik har kafeen i Tønsberg, som har vært i drift i rundt tre år, rundt 120 brukere i uka.

– Hvordan kan dere skille rusavhengige fra dem som bare jakter måltid og matposer?

– Stort sett ser man jo det. Men er vi i tvil, er vi faktisk så freidige at vi spør. Vi har hatt tilfeller i Tønsberg der vi har sendt med noen en matpose likevel, men sagt tydelig fra at de ikke kan komme igjen fordi tilbudet er forbeholdt rusavhengige, sier Daniel Nervik.

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar